augustus

Met o.a ,uit de collectie van het HCO afkomstig ,de  oudst bekende filmbeelden over Enschede uit 1920. Het origineel is een 35mm stadsfilm gemaakt door de Haghe Filmfabriek van Willy Mullens, gevestigd te Den Haag. In Nederland was dit een belangrijke filmpionier die vele van dergelijke dorps- en stadsfilms heeft gemaakt.

Ter aanvulling: De Twentse Filmbank heeft in 2013 enige middagen in het beeldarchief van het Historisch Cenrum Overijssel in Zwolle mogen snuffelen en is toen gestuit op o.a dit filmpje dat de oudste film over Enschede en ook de oudste film in het archief van het HCO bleek te zijn.Het HCO heeft toen een kostbare omzetting van deze film in digitaal formaat gestart. Inmiddels heeft de Twentse Filmbank , tegen betaling, de vertoningsrechten van het HCO verkregen.

Bron: Historisch Centrum Overijssel

Bijna 110 jaar geleden, op 11 juli 1895 vertoonden de Gebroeders Lumière een eerste film aan wetenschappers. Auguste Marie Louis Nicholas Lumière (1862 - 1954) en Louis Jean Lumière (1864 - 1948), waren Franse zakenlieden en filmpioniers. Met de uitvinding van de cinématographe, 's werelds eerste projectieapparaat, waren zij een van de grondleggers van de cinematografie. Louis Lumière wordt dan ook vaak "de vader van de cinema" genoemd. Er was al wel een eerdere vertoning geweest maar die had meer het karakter van wat wij nu een huiskamervertoning zouden noemen.

Het fenomeen film werd binnen enkele decennia gemeengoed. Er werd over de hele wereld geëxperimenteerd met diverse systemen en filmformaten. De meest gangbare zijn het 35mm formaat voor bioscoopvertoningen, en 16mm, 8mm en vanaf begin jaren '60 ook Super 8mm. Binnen de collectie audiovisueel materiaal van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) zijn ook alle originele films van één van deze formaten. Op dit moment de oudste bekende beelden uit de collectie van het HCO staan op een film uit 1920. Dit is een 35mm stadsfilm over Enschede en omgeving gemaakt door de Haghe Filmfabriek van Willy Mullens, gevestigd te Den Haag. In Nederland was dit een belangrijke filmpionier die vele van dergelijke dorps- en stadsfilms heeft gemaakt. Nadat hij in 1918 een film over Arnhem had gemaakt, schreef hij talloze gemeenten aan met het aanbod om een film over de gemeente te maken. Inspraak was vanzelfsprekend, zodat in feite sprake was van reclamefilms. De lengte en de prijs van de film was afhankelijk van de grootte van de gemeente. Gemeenten met minder dan 10.000 inwoners betaalde 100 gulden voor zo'n vijf minuten film, grotere gemeenten 350 gulden voor een film van een kwartier.Enschede telde in 1920 ca. 63000 inwoners.


De 35mm film over Enschede is een aantal jaren geleden door het HCO verworven maar omdat het om een nogal brandbare nitraatfilm ging, moest het HCO het origineel overbrengen naar EYE Filminstituut, de enige organisatie in Nederland die dergelijk nitraatmateriaal mag bewaren, in speciale bunkers in de duinen bij Overveen. Er is van de film een zogenaamde conserveringskopie gemaakt die weer gescand kon worden. Zo zijn de beelden toch digitaal beschikbaar gekomen en kan iedereen genieten van deze unieke film.


Te zien zijn beelden van de binnenstad van Enschede.
Het Pathmos, een geheele nieuwe wijk der stad, waar duizenden burgergezinnen een woninkje hebben.
De monumentale trap bij het Volkspark.
Het Volkspark, kinderen en volwassenen wandelen in het park.
Een toertje per Electrische Tram vanaf het Volkspark naar de Duitse grens, paard en wagen, fietsers, electrische tram, vrachtauto bierbrouwerij Enschede, vele mensen op straat.
De tram brengt ons naar de Duitse grens, de Glanerbrug. De grensafscheiding tussen Holland en Duitsland is hier op de helft van de brug, zodat de ene helft zwart, de andere helft wit geschilderd is. Allemaal mensen op de brug.
Bord met 'Halt, Douane'.
Lunchroom 'Het Witte Huis' is te zien.
Het spoortraject Enschede-Gronau.
Nog enkele kiekjes Gronauschestraat, Marktplein. Het kruispunt bij Hotel De Graaf. Het Stadsmatenkwartier. Het station.
Veel mensen in het centrum van Enschede.
Twentse klederdracht.

 

Stadskaart Enschede 1923 met de tramroute

 

 

 

Reacties

Inge Nijhuis
10 jaar geleden

Geweldig, wat een schitterende beelden, bedankt!

Reactie plaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb