hellendoorn/nijverdal

(Met dank aan de heer W ten Cate/Nijverdal)

Van 00:23 tot 00:26 zien we in het midden zitten:

Jannetje Post (1889-1984) en haar echtgenoot Hessel Nentjes (1882-1960) van de Urker vishandel te Nijverdal.Beide geboren op het eiland Urk en daar gehuwd op 25-05-1912.Na het vissersleven kwamen ze in 1930 ‘an de walle’ om vis te gaan verkopen. De Urker klederdracht zijn ze daarbij altijd blijven dragen.Omdat ze op het eilandje nooit hadden leren fietsen, monteerde de plaatselijke smid in Nijverdal twee fietsen aan elkaar vast, naast elkaar. De dubbele fiets, zoals die genoemd werd.De combinatie van een echtpaar uit Urk in klederdracht op een dubbele fiets was heel opvallend … 

De dubbele fiets is bewaard gebleven dankzij Dinie Nentjes-ten Brinke (1921-2008) en moest van zijn plaats toen de viswinkel aan de Grotestraat in 2006 werd afgebroken.Sinds de reparatie in 2007 kan er weer op worden gefietst.De dubbele fiets is daarna begonnen aan een 2e leven als ´rollend erfgoed´ tijdens evenementen.

 

 

 

 

Reacties

Kolman
2 maanden geleden

Dit zijn de ouders van de nentjes
Die in mijn tijd een viswinkel hadden schuin tegenover bakker mulder , wat ik me kan herinneren heeft hij ooit meegedaan aan wie van de drie op tv !!

Reactie plaatsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb