meer

 

Op de Filmbank is filmmateriaal bijeengebracht dat momenteel al op internet beschikbaar is en op diverse plekken gevonden kan worden. In diverse  provinciale, regionale en lokale archieven heeft  Ensemble Studio Twente (EST) echter nog meer  waardevolle en bijzondere (deels zelfs unieke) historische beeldopnamen over Twente en haar steden, dorpen en inwoners kunnen traceren. EST wil zich inzetten om ook deze beelden openbaar te maken  op de Twentse Filmbank.

Het verkrijgen van vertoningsrechten en het geschikt maken van de beelden voor vertoning op de filmbank vragen echter een financiële inspanning. 

Ensemble Studio Twente zoekt dan ook  sponsoren/donateurs  van dit projekt  om deze  waardevolle en deels unieke beelden, welke momenteel in archieven  zijn opgeborgen, via de Twentse Filmbank , voor iedereen toegankelijk  te maken

EST stelt een 50 tal zitplaatsen beschikbaar in een virtuele filmzaal waar bovenstaande beelden vertoond worden. Deze zitplaatsen kunnen gereserveerd worden voor een eenmalig bedrag van  minimaal 10 euro. Met de opbrengst zal dit projekt gerealiseerd worden

Deze virtuele zitplaatsen kunnen gereserveerd worden door particulieren,bedrijven en instellingen welke dit initiatief een warm hart toedragen en van mening zijn dat deze beelden, welke momenteel in archieven  zijn opgeborgen, openbaar moeten worden gemaakt. 

Indien u een 1 of meerdere  zitplaatsen wilt reserveren dan kunt u dit doen via  Reservering"  

 Zodra alle 50 zitplaatsen in de virtuele filmzaal gereserveerd zijn kan de voorstelling beginnen.Iedereen is dan welkom.
Tot dan is een paswoord vereist.

Een voorbeeld  is het zgn Adolfsarchief welke in het bezit is van het Historisch Centrum Overijssel 

Johannes Willem Lambertus (Johan) Adolfs (1917-1977) was een Nederlandse zakenman en cineast, die bekend werd door zijn talrijke registraties van het dorpsleven in Nederland in het midden van de twintigste eeuw.Adolfs, uit Twente afkomstig, maakte tussen 1948 en 1970 zo'n 1500 films in Nederland, waarvan ongeveer 150 in Friesland. Later werden er voorstellingen mee georganiseerd. In West-Duitsland maakte hij tussen 1956 en 1958 ook nog eens 160 films. De films zijn na zijn dood in talrijke collecties terechtgekomen, en worden momenteel door meerdere instellingen weer bijeengebracht.

Meer over Johan Adolfs

 

 

Zodra alle 50 zitplaatsen in de virtuele filmzaal gereserveerd zijn kan de voorstelling beginnen.Iedereen is dan welkom.
Tot dan is een paswoord vereist,althans voor de Adolfs-films.

         

       in 1964                 in 1950                  in 1950           in 1965 (3 delen)       

  in 1950      in 1953/67     in 1950 (2 delen)

                                                                   

    Buurse 1949 ( I en II)  

    

De Oudheidkamer Twente draagt  het projekt  ”Twente mag best gezien worden” ook een warm hart toe. Ze heeft daarom de Twentse Filmbank toestemming verleend de film "Het oold gebroek inTwente" te vertonen op haar site.

Deze film is eigendom van de Oudheidkamer Twente en het orgineel  is  ondergebracht in het archief van het Historisch Centrum Zwolle. De film is gemaakt in de 30er jaren door de heer A.C. Meyling, toentertijd directeur van de Hengelosche Bierbrouwerij  en daarnaast een verwoed en zeer verdienstelijk amateur cineast.

De ruim anderhalf uur durende  film bevat unieke opnamen over  diverse Twentse  tradities, gebruiken en fraaie beelden van diverse locaties.

                                                                      "Het oold gebroek in Twente" 1935